„Ia de la gat”- proiectul in care Adina Oprea apeleaza la traditiile populare pentru a crea „un strop de chic romanesc”
Adina Oprea este indragostita de traditiile romanesti si, alaturi de mama sa, a pus bazele proiectului ei de suflet – „Ia de la gat”. Din mainile dibace ale mamei Adinei ies cele mai frumoase bijuterii care au la baza motive folclorice romanesti – pandandive, bratari, brose, agrafe. „Un strop de chic romanesc de purtat cu mandrie. Cusute cu pasiune de mama si oferite cu drag de fiica” – spune Adina despre bijuteriile ei.
Fost „om de vanzari intr-o corporatie”, Adina Oprea supervizeaza noul ei proiect din Frankfurt, acolo unde s-a stabilit cu sotul ei. Bijuteriile sunt insa „made in Romania”, mai precis in Slatina, de catre mama ei talentata si cateva colaboratoare la fel de iscusite. Accesoriile „Ia de la gat” pot fi livrate oriunde in lume.
Cine este de fapt, Adina Oprea, persoana din spatele conceptului Ia de la gat?
Fiind real pasionata de traditiile autentice, am inceput sa lucrez cu mama si cu alte doamne talentate in mestesugul cusutului si am creat peste 500 de accesorii cusute pe etamina ce pot insoti orice tinuta: pandantive, bratari, agrafe de par si oite din lana bunicii pastrate de mama in podul casei, lana pe care am colorat-o si din care am creat magneti.
Atat mama cat si eu suntem creative, personalizam modelele in functie de ce isi doresc clientele, iar tot ce ne dorim este ca aceste accesorii sa fie primite cu bucurie de cei care aleg sa le poarte.
Sunt convinsa ca Iadelagat este un proiect de suflet, un proiect prin care ne dorim ca traditiile romanesti sa fie cunoscute noii generatii, dar nu numai, tocmai din acest motiv, suntem deschise catre a personaliza aceste accesorii, astfel, cine alege sa le poarte sa simta ca face parte din proiect, ca este unic.
Despre mine pot sa spun ca ma straduiesc sa imi ghidez viata dupa convingerea ca traim doar pentru o vreme, si cea mai mare satisfactie o am cand ofer celorlalti ceva, fie zambet, energie, timp sau o contributie care aduce bucurie.
In trei cuvinte, Iubesc sa Iubesc, iar acest proiect Ia de la gat mi s-a potrivit manusa.
Pe langa „Ia de la gat” ma ocup si de alte proiecte in zona IT si management consulting sau invat limba germana avand oportunitatea de a locui in Frankfurt impreuna cu sotul meu.
Cum a luat nastere proiectul „Ia de la gat”?
Proiectul Ia de la gat a luat nastere la finalul anului 2018, initial am inceput doar cu pandantive cu modele traditionale, ulterior am extins colectiile cu modele chic, etamina colorata, bratari, brose, agrafe de par pentru copii, traiste de lana facute in zona Bucovinei.
Echipa are in componenta sa inca 2 membrii: Andreea, care se ocupa de promovare, scrie continut online plus orice este necesar pentru bunul mers al lucrurilor si Adrian, sotul meu care verifica functionalitatile platformelor, raspunde comenzilor atunci cand nu sunt eu disponibila. Ma bucur mult ca am parte de sustinerea lui.
Eu sunt omul bun la toate, preiau comenzile, scriu si continut, ma ocup de pozele de produs, testez diferite tipuri de materiale, culori si caut in permanenta furnizori fie online, fie offline.
Avantajul este ca fiind si om de vanzari aproximativ 10 ani in corporatie in Bucuresti sunt obisnuita cu targetul si raman mereu focusata ca lucrurile „sa se intample”.
Cine se ocupa de crearea bijuteriilor? Care este procedeul? Cat dureaza?
Bijuteriile sunt facute in Slatina de mama sau de colaboratoarele noastre dragi.
Mama este pilonul de baza. Ea creeaza modelele si le coase cu o rabdare fascinanta. De obicei coase in zorii zilei, inainte jobului la banca. Pune mult drag in proiect, este o persoana foarte creativa, activa permanent, conectata online pe Pinterest, Instagram, Facebook. Cauta mereu inspiratie pentru modele noi.
Fiecare creatie este mai intai „validata” cu noi la „headquaters” in Frankfurt, apoi trimitem poze clientei pentru a ne asigura ca ii place si ulterior livram prin posta sau curier.
Procesul de productie si livrare in Romania dureaza aproximativ 7 zile, avand in vedere ca personalizam produsele si uneori clientele vor modele ce nu sunt in stoc sau au anumite preferinte de culori. In afara tarii aproximativ 2 saptamani.
Daca eu sunt in Bucuresti imi face o mare bucurie sa ma intalnesc cu clientele. Tin permanent legatura cu ele, cer feedback si ma asigur ca toata lumea e happy.
Prin urmare este o munca de echipa si tot acest proces este ‘’insotit ‘’de bucuria de a oferi!
Vindeti numai in Romania sau si in strainatate?
Vindem peste tot unde-i drag de acasa, worldwide, in noiembrie si decembrie am livrat in SUA, Franta, Italia, Anglia, Austria. Ne dorim sa fim cat mai prezenti in grupurile de romani ce locuiesc in afara si nu numai.
Ce fel de bijuterii “traditionale” aveti in colectie?
Avem colectii de bijuterii inspirate din motivele traditionale pe care le regasim pe portul popular al bunilor nostri. Astfel, motive florale sau geometrice, asocieri de culori, ne trimit cu gandul la bunicii nostri, avand insa totodata aerul modern pe care il cautam cu totii. Regasiti la noi in shop si pietre semipreioase (safir, rubin, lapis lazuli) sub forma de cercei si lanturi pe fir de argint, care pun in valoare pandantivele.
Am si eu gusturile mele si imi place foarte mult un model turquoise (l-am atasat) ce mi l a facut mama cadou insa, cineva l-a apreciat, iar eu l-am dat jos de la gat si i l-am oferit… deci tot nu-l am… o sa o rog pe mama cand are timp sa-mi faca si mie altul.
In ce zona iti doresti sa dezvolti acest proiect?
Mi-as dori ca IadelaGat sa fie implicata in proiecte sociale, incerc sa initiez cat mai multe discutii, Practic facem un material cu ce analize de preventie trebuie facute si oferim. In decembrie Ia de la gat a sustinut si o cauza sociala, cu banii obtinuti din vanzarea a 10 modele am reusit sa cumparam alimente si un pat pentru 9 copilasi ce traiesc in conditii inumane.